Logo

Hønsehunde franske korthårede

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Hønsehunde franske korthårede

 

Jagthunde stående. Braque d'auvergne er en alsidig jagthund, som også har vundet et vist indpas uden for Frankrigs grænser

 

MENTALITET: Frankrigs fem korthårede hønsehunderacer er generelt venlige og ligevægtige. De er hengivne og glade for kontakt med familien, lidt reserverede, men imødekommende over for fremmede og overbærende med børn og andre hunde. De er fuldblods jagthunde og kræver meget af deres ejer, som både skal have hundeerfaring og forståelse for deres store behov for bevægelse og beskæftigelse. Det er ikke racer, som egner sig til et liv som udelukkende selskabshunde.

 

BEHOV: Jagtlysten er udpræget og skal tilfredsstilles gennem kraftig fysisk motion og opgaver, der stimulerer hundene mentalt som sporsøg og andet næsearbejde. De behøver desuden et godt socialt liv med megen menneskelig kontakt.

 

AKTIVITETSNIVEAU OG HANDLERADIUS: Det er ivrige sporhunde. De følger alle duftspor på jorden, og et par af racerne tager endda luftfært. Når de fornemmer noget interessant, tændes jagtlysten, og de er lynhurtigt over alle bjerge. Kontakt og indkald skaloptrænes fra tidligste hvalpealder.

 

PELS OG PLEJE: Strukturen af de korte og glansfulde pelse varierer lidt for hver race. De er tætte og beskytter godt mod spidse grene og torne, mindre godt mod fugt og kulde. Det er de færreste af dem, der bryder sig om at arbejde i vand. Pelsplejen klares med en gummibørste eller en aftørring med et fugtigt vaskeskind for at fjerne støv og løse hår. De lange ører, som ligger tæt ind til hovedet, skal holdes rene for at undgå infektion.

 

TIPS OG TRICKS TIL INDLÆRING OG HÅNDTERING: Begynd socialiseringen og træningen tidligt og læg hovedvægten på indkald og på øvelser, der styrker samarbejdet. Vær konsekvent og meget venlig. Skift mellem forskellige træningssteder og beløn med ros og aktivering, hvor hundene kan få mulighed for at bruge deres næser.

 

OPRINDELSE: Malerier og beskrivelser viser, at de fem racer var udbredt i Frankrig allerede i 1600-tallet. De var adelens hunde, og Den Franske Revolution gjorde et stort indhug i bestanden. Enkelte af dem blev nærmest udryddet. I nyere tid fik de franske jagthunde konkurrence fra de britiske slægtninge, og krigene i 1900-tallet reducerede yderligere deres antal. Entusiastiske franske jægere har dog holdt racerne i live, og de er igen veletablerede, om end sjældne også i deres hjemland.

 

Hønsehunde franske korthårede

Braque francais findes i to typer, som ligner hinanden meget, den kraftige og langbenede type gascogne og den lidt lettere type pyrénées.

 

Braque francais

Racen findes i to typer, som ligner hinanden meget, nemlig den kraftige og langbenede type gascogne og den mindre, lidt mere forfinede type pyrenees, De stammer begge fra det sydvestlige Frankrig og fra bjergegnene, som danner grænsen mellem Frankrig og Spanien. De er kendt for at tage luftfært. De drejer næsen op mod vinden og afsøger terrænet med højtløftet hoved.

 

FAKTA

HØJDE: Gascogne: Hanner 58-69 cm. Tæver 56-68 cm.

Pyrénées: Hanner 47-58 cm. Tæver 47-56 cm.

VÆGT: 20-32 kg.

FARVER: Brun, brun og hvid, brunskimlet eller brun med tan aftegninger. HJEMLAND: Frankrig. INTERNATIONALT RACENAVN: Braque Francais, type Gascogne og Braque Francais, type Pyrénées.

 

Braque de l'Ariège

Den er en af de største og stærkeste af de franske stående hønsehunde. Den finder og rejser vildtet i meget høj fart. Den nedstammer formodentlig fra en stamme af noget tungere fuglehunde, som i 1700-tallet blev kendt som "kongens hvide hunde". Nutidens slanke og hurtige race opstod tidligt i 1900tallet ved krydsning med den mere letbyggede braque saint germain, og den er stadig under udvikling.

 

FAKTA

HØJDE: Hanner 60-67 cm. Tæver 56-65 cm.

VÆGT: 25-30 kg.

FARVER: Hvid med orange partier og fine orange pletter.

HJEMLAND: Frankrig.

INTERNATIONALT RACENAVN: Braque de l'Ariège

 

Braque d' auvergne

Hønsehunden fra Midt- og Sydfrankrig er en lokal videreudvikling af braque francais. Det er en stærk og muskuløs hund, som kan bruges i ethvert terræn og til alle former for vildt. Dens alsidighed har skaffet den venner også uden for Frankrigs grænser, om end racen overalt er meget fåtallig.

 

FAKTA

HØJDE: Hanner 57-63 cm. Tæver 55-60 cm.

VÆGT: 22-30 kg.

FARVER: Hvid med sorte partier og sort marmorering.

HJEMLAND: Frankrig.

INTERNATIONALT RACENAVN: Braque d'Auvergne.

 

Braque du bourbonnais

De ældste optegnelser om racen er fra år 1598 og skyldes en italiener, som rejste gennem Bourbondistriktet og roste den for dens alsidige jagtegenskaber. Den er stadig en værdsat allround jagthund. Den er kompakt og robust, og den arbejder også ufortrødent i vand. Temperamentsmæssigt er den måske den mest afslappede og afbalancerede af de franske stående jagthunde. Racen fødes som regel stumphalet.

 

FAKTA

HØJDE: Hanner 51-57 cm. Tæver 48-55 cm.

VÆGT: 16-25 kg.

FARVER: Hvid med brune eller rødbrune marmoreringer og partier.

HJEMLAND: Frankrig.

INTERNATIONALT RACENAVN: Braque du Bourbonnais.

 

Braque saint germain

Et maleri i Louvre af Ludvig den 15. med en hund meget lig denne type tyder på, at det er en meget gammel race. Før Revolutionen i 1789 blev den forbundet med aristokratiet i Saint Germain uden for Paris, og den blev derfor næsten systematisk udryddet. Senere blev den genskabt ved hjælp af braque francais, type gascogne og engelske pointere. Den kan have en tendens til at virke nervøs.

 

FAKTA

HØJDE: Hanner 50-62 cm. Tæver 54-59 cm.

VÆGT: 18-26 kg.

FARVER: Hvid med få lyse, orange partier.

HJEMLAND: Frankrig.

INTERNATIONALT RACENAVN: Braque Saint Germain.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.432 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Slovakisk ruhårJagthunde stående. Den helt specielle sølvgrå farve stammer fra en indkrydsning af...
• Engelsk setterJagthunde stående. Hos ikke aktive jægere bør den engelske setter tilbydes beskæftigelse,...
• VizslaJagthunde stående. Vizsla er ofte mere kontaktsøgende end mange af de øvrige stående...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!