Logo

Bracker østrigske

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Bracker østrigske

 

Jagthunde - drivende og støvere. Tiroler bracke fandtes oprindelig i mange farvevarianter. I dag er kun den røde og den sort/røde bevaret

 

MENTALITET: De østrigske støverracer er større, men minder ellers meget om de tyske bracker. Det er racer, som er skabt med to hovedformål. De er jagthunde fortrinsvis til hare og ræv, og de er eminente til eftersøgning af skadet vildt. De er udholdende og energiske jægere, som godt kan tilpasse sig livet i en aktiv familie, der er indstillet på at tilfredsstille hundens store behov for at bruge sin næse. De er ikke egnede som udelukkende selskabshunde.

BEHOV: De behøver megen fysisk motion og beskæftigelse med opgaver, som de finder meningsfyldte, og som stimulerer dem mentalt. Desuden sætter de stor pris på selskab og tæt menneskelig kontakt.

 

AKTIVITETSNIVEAU OG HANDLERADIUS: Det er selvstændige hunde, som ufortrødent bevæger sig ud over store afstande. De er fantastisk sikre, når de følger et spor, og de er gode til at orientere sig og holde styr på, hvor føreren befinder sig. Til gengæld reagerer de kun dårligt på indkald, når noget har tændt deres jagtlyst.

 

PELS OG PLEJE: Hårlaget er forskelligt for de tre racer. Brandlbracken er glathåret, den steiriske bracke er ruhåret, og tirolerbracken er såkaldt stockhåret. Alle tre pelstyper har underuld og beskytter godt mod vejret i de barske bjergegne. De fælder en del i overgangsperioderne, men kræver ellers kun ubetydelig pleje. En ugentlig gennembørstning er tilstrækkelig.

 

TIPS OG TRICKS TIL INDLÆRING OG HÅNDTERING: De er meget villige til at lære og til at samarbejde, men selv med den tidligste og mest vedholdende opdragelse bliver de nok aldrig ubetinget lydige. Man når langt med venlig konsekvens, variation og motiverende belønninger, men man skal ikke forvente, at en hund med den baggrund kan gå løs på områder, hvor der er vildt eller trafik. I modsætning til mange andre støvere apporterer de gerne.

OPRINDELSE: Racerne er gamle, og deres baggrund er ukendt. De menes at nedstamme fra den keltiske bracke, men de er formodentlig også i slægt med tilsvarende racer fra landene længere mod øst og på Balkan. Opdrættet har altid været mere koncentreret om hundenes jagtegenskaber end om deres udseende. Først

i slutningen af 1800-tallet kom der gennem organiseret avl en vis ensartethed over racerne.

I hjemlandet har en national forening ansvaret for alle bracker. Den styrer avlen og sikrer blandt andet, at hvalpene stort set kun bliver givet til aktive jægere.

 

Bracker østrigske

Den ruhårede bracke fra Steiermark bruges i dag hovedsagelig til eftersøgning af skadet vildt.

 

Brandlbracke

Den kraftige, smidige og lidt langstrakte hund er på grund af sin særlige egnethed til det hårde arbejde både i højtliggende bjergområder og i lavlandet meget populær til støverjagt og schweissarbejde. Den jager højlydt og er skarp over for vildt og rovvildt. De to tanfarvede pletter over øjnene har givet racen kælenavnet Vieråuqel (fire øjne).

 

FAKTA

HØJDE: Hanner 50-56 cm. Tæver 48-S4 cm.

VÆGT: 15-20 kg.

FARVER: Sort med skarpt afgrænsede tan aftegninger.

HJEMLAND: Østrig.

INTERNATIONALT RACENAVN: Österreichischer Glatthaarige Bracke.

 

Steirische rauhaarbracke

Bjergværksforetagendet Peintinger i Steiermark begyndte i 1870 avl med en tæve af racen hannoveransk schweisshund og en han af racen ruhåret istrisk støver. De bedste hunde af dette kuld blev oplært og indgik i videre avl. Racen anvendes i dag ikke udelukkende som drivende jagthund, men bruges ofte primært til at eftersøge skadet vildt i sværttilgængelige bjergområder.

 

FAKTA

HØJDE: Hanner 47-53 cm. Tæver 45-51 cm.

VÆGT: 15-18 kg.

FARVER: Alle nuancer fra rød til gulligt fawn.

HJEMLAND: Østrig.

INTERNATIONALT RACENAVN: Steirische Rauhaarbracke.

 

Tiroler bracke

Allerede omkring år 1500 nævner jagtbøger de ædle bracker fra Tirol med den gode dobbelte pels. Racen fandtes oprindelig i mange farvevarianter, men i dag er kun den røde og den sort-røde bevaret. Tiroler bracken arbejder i skove og på bjergskråninger. Den jager alene eller bruges til eftersøgning af skadet vildt, såkaldt schweissarbejde.

 

FAKTA

HØJDE: Hanner 44-50 cm. Tæver 42-48 cm.

VÆGT: 15-18 kg.

FARVER: Rød til rødgul eller rød med sort sadel og aftegninger, begge eventuelt med hvide aftegninger.

HJEMLAND: Østrig.

INTERNATIONALT RACENAVN: Tiroler Bracke.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.151 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Støvere - mellemstore, ruhårede franskeJagthunde - drivende og støvere. I egnene ned mod Pyrenæerne bruges griffon bleu de...
• Tyske brackerJagthunde - drivende og støvere. Racen, som fik navnet deutsche bracke, udvikledes gennem...
• OdderhundJagthunde - drivende og støvere. Odderhunden er med sin vandafvisende pels glad for en...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!