Logo

- Jagthunde apporterende

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

- Jagthunde apporterende

 

Jagthunde apporterende. Glæden ved vand ligger dybt i en labrador retriever. Den går uanset årstiden gerne en stor omvej ved udsigten til en svømmetur

 

En anden gruppe specialister inden for jagthundene er de, der har fået til opgave at hente det nedlagte vildt. Gruppen består af spaniels og retrievere, og den omfatter således nogle af de allermest populære familiehunde.

 

Til en særlig form for jagt i den tidlige Middelalder opsatte man store fangstnet og lod en flok hunde skræmme fugle og andet småvildt frem mod nettene. Udbyttet har næppe været overvældende, men dog rigere end ved den jagt med rovfugle, der på samme tid blev drevet af overklassen hovedsagelig som tidsfordriv.

 

Det har sikkert været en meget blandet type hunde, man har brugt til formålet. Muligvis har man allerede dengang haft nogle af de kraftige spaniels, som kom til at danne grundlag for en række stående hønsehunde som setterne i Storbritannien og lignende racer flere steder i Vesteuropa. Efterkommere af den oprindelige type har man senere kaldt stødende fuglehunde.

 

SPANIELS

Sideløbende med udviklingen af de stående hønsehunde fortsatte arbejdet med de stødende fuglehunde. Det skete især på De Britiske Øer, men også i Holland og Tyskland tog man del i det.

 

Spaniels fik nu en ny opgave. Når fuglene var nedlagt, skulle hundene løbe ud og hente dem ind til jægerne. De blev derefter kaldt apporterende jagthunde.

Det skulle være hunde med gode næser, så ikke noget af jagtudbyttet gik tabt. Det skulle også være robuste hunde, der kunne arbejde både på land og i vand uanset temperaturen. De skulle have en størrelse, som passede til terrænet og til plantevæksten på stedet.

Hurtigheden var mindre vigtig. Den havde man brug for hos de stående hønsehunde. Efter skuddet var fuglene døde, og de løb eller fløj ikke længere nogen steder. Hjælperne kunne derfor godt være mere sindige, bare de var grundige.

 

En særlig gruppe apporterende jagthunde er blevet yderligere specialiseret. Det er de såkaldte vandhunde, der henter fugle, som er faldet i det våde element. De fleste er skabt under mildere himmelstrøg i Frankrig, Italien, Spanien og Portugal, men også Holland, Irland og USA har deres vandhunde.

 

RETRIEVERE

Store spaniels har formentlig også været med til at skabe de mest effektive apportører af alle, nemlig retrieverne.

De fik deres storhedstid, da man begyndte at afholde klapjagter. På en sådan jagt bevæger en kæde af mennesker sig hen over terrænet, så de driver vildtet hen mod de ventende jægere. Med mellemrum sender man retrievere ud for at hente det nedlagte vildt og bringe det ind til jægerne.

 

Til den opgave kræves ro, koncentrationsevne og samarbejdsvilje samt en virkelig god næse. Egentlig jagtlyst er der ikke det store behov for hos den enkelte hund.

Det er præcis de samme egenskaber, der har gjort retrieverne så velegnede til de mange andre opgaver, de er gode til at løse. De yder en fantastisk indsats som blindeførerhunde og hjælpehunde for handicappede. De assisterer politi og toldvæsen i eftersøgning af narkotika og sprængstoffer. De snuser sig frem til råd i træ. Som redningshunde finder de mennesker, der er begravet under ruiner, jordskred eller laviner.

 

Retrieverne har meget at tilbyde såvel jægere og andre aktive hundefolk som alle dem, der har hund primært for fornøjelsens skyld.

 

KARAKTERTRÆK

Mentalt er der mange ligheder mellem spaniels og retrievere, og begge typer er med rette populære familiehunde.

I hverdagen er en spaniel glad og hengiven over for sin familie. Man må dog være forberedt på et lidt højere aktivitetsniveau end hos retrieverne, ligesom jagtinstinktet ofte er mere intakt. Begge dele kan hos enkelte hunde vise sig som tendens til lidt skarphed, hvis hunden ikke tilbydes tilstrækkelig motion og beskæftigelse.

 

Retrieveren er generelt tålmodig og overbærende, og den går kun sjældent på jagt på eget initiativ. Den er lærenem og samarbejdsvillig, så den nødvendige opdragelse forløber oftest uden problemer. Men opdrages og beskæftiges skal den ligesom alle andre hunde. Når man anskaffer en retriever, må man også være forberedt på, at den godt nok er opmærksom, men den er ikke ligefrem vagtsom. Nogle retrievere er i øvrigt meget madglade, så ejeren bør hele tiden være opmærksom på hundens vægt og om nødvendigt sætte ind med mere motion i tide.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 458 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Cao de agua portuguesJagthunde apporterende. Den portugisiske vandhund skal meget tidligt vænnes til at omgås...
• BarbetJagthunde apporterende. En barbet finder sig fint til rette i en aktiv familie, som...
• Welsh springer spanielJagthunde apporterende. Jagtinstinktet er udtalt hos racen, så hunden har behov for...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!