Logo

Finsk hyrdehund

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Finsk hyrdehund

 

Spidshunde: Finsk hyrdehund er en rolig og afbalanceret race, som ikke let lader sig stresse

 

HØJDE: Hanner 49-55 cm. Tæver 43-49 cm.

VÆGT: 27-30 kg.

FARVER: Sort eller mørkebrun med lysere aftegninger.

HJEMLAND: Finland.

INTERNATIONALT RACENAVN: Lapinporokoira.

 

MENTALITET: Dens rolige og venlige væsen gør den til en behagelig familiehund hos aktive mennesker, som forstår at håndtere hyrdehundens instinkt for gøende at samle og drive med alt og alle. Den er overbærende over for børn og glad for at lege. I forhold til fremmede mennesker og hunde er den tillidsfuld, tolerant og afslappet.

 

BEHOV: Det er en hund, der skal aktiveres og bruges ikke som en sofahund. Den skal have en hel del udendørs motion og mange muligheder for at løse opgaver i tæt samarbejde med sine mennesker.

 

AKTIVITETSNIVEAU OG HANDLERADIUS: I det fri er den aktiv, energisk og udholdende. Inde er den til gengæld rolig og afslappet, når den ellers er velstimuleret. Det er ikke en race, som let bliver stresset. Den knytter sig meget til sin familie, følger gerne anvisninger og holder god kontakt.

 

PELS OG PLEJE: Den kraftige pels består af grove og middellange dækhår over fin og tyk underuld. Den står noget ud fra kroppen og isolerer godt, især mod kulde. Den skal jævnligt børstes grundigt, men fælder alligevel betragteligt om sommeren, og hvis hunden opholder sig meget inde.

 

TIPS OG TRICKS TIL INDLÆRING OG HÅNDTERING: Hyrdehundens arbejdsglæde og vilje til samarbejde er her kombineret med de polare spidshundes selvstændighed. Racen er generelt lydhør og nem at opdrage. Trænes den venligt, konsekvent og varieret, er den egnet til mange former for hundesport.

 

OPRINDELSE: Også denne race stammer fra samernes ældgamle rensdyrvogtere, dog muligvis krydset med forskellige polare trækhunde. I midten af 1900-tallet var opblandingen med andre racer blevet så stor, at hunden næsten var ubrugelig til sit oprindelige arbejde, og samtidig foretrak mange af samerne snescooteren som arbejdsredskab, når renerne skulle samles. Et aktivt og målrettet avlsprogram i Finland og Sverige sikrede dog, at racens arbejdsevne, styrke og temperament blev genopbygget og bevaret.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.169 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Finsk lapphundSpidshunde: Den finske lapphund finder sig i reglen godt tilrette i en familie med megen...
• Canaan hundSpidshunde: Den israelske canaan hund kræver en erfaren ejer og tidlig socialisering for...
• Chow chowSpidshunde: At en chow chow ikke kan lide at bevæge sig er en undskyldning for magelige...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Smæk insektet!