Logo

Pumi

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Pumi

 

Hyrdehunde: En pumi stiller krav til sin ejer og til omgivelserne, for racen er meget gøende.

 

HØJDE: Hanner 41-47 cm. Tæver 38-44 cm.

VÆGT: 8-15 kg.

FARVER: Grå i forskellige nuancer eller sort.

HJEMLAND: Ungarn.

INTERNATIONALT RACENAVN: Pumi.

 

MENTALITET: Den er dristig, lærenem, livlig og selvsikker. Loyal og trofast over for sin familie, men temmelig mistroisk over for fremmede. En vagtsom og opmærksom hund, der stiller krav til sin ejer og til omgivelserne, for racen er meget gøende. Den højrøstede årvågenhed kan selv ikke den bedste opdragelse fjerne helt.

 

BEHOV: Den altid opmærksomme og aktive hund har brug for megen motion og beskæftigelse. Kræver desuden en omhyggelig socialisering fra den tidligste hvalpealder og tæt kontakt til familien.

 

AKTIVITETSNIVEAU OG HANDLERADIUS: Drivende hyrdehund for alle slags fritgående dyr, som den styrer selvstændigt. Derudover er den en effektiv muse- og rottejæger med en veludviklet jagtlyst også over for større dyr. Ikke specielt lydhør, men den holder som oftest kontakt med ejeren.

 

PELS OG PLEJE: Pelsen er kortkrøllet eller mere lokket med megen underuld, og den yder god beskyttelse mod al slags vejr. Pelsen er ikke tilbøjelig til at filtre, så en ugentlig gennem børstning er tilstrækkelig til at holde den i orden og til at fjerne løse hår. Fælder ikke meget.

 

TIPS OG TRICKS TIL INDLÆRING OG HÅNDTERING: Lærevilligheden er næsten forbløffende, så racen egner sig til enhver form for hundesport. Bør trænes venligt med rigelig belønning, men også bestemt, for en pumi overtager selv lederrollen, hvis den kommer i tvivl om, hvem der har den.

 

OPRINDELSE: Pumien opstod formentlig i 1600- eller 1700-tallet som en krydsning mellem oprindelige pulier, franske hyrdehunde og tyske spidshunde med stående ører. Senere er der tilsat en sjat terrier til denne blanding for at øge dristigheden. Anerkendt som selvstændig race i 1920'erne. Selv i dag er pumi en populær arbejdshund i Ungarn, hvor den løser sine opgaver på gårde overalt i landet, altid ivrig og energisk under højlydt gøen. Uden for hjemlandet er den værdsat som sports- og konkurrencehund.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 792 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Border collieHyrdehunde: En trænet border collie kan i løbet af kort tid flytte hundrede får blot ved...
• Ca de bestiarHyrdehunde: Den energiske og selvstændige arbejdshund fra De Baleariske Øer kræver en...
• Collie, langhåretHyrdehunde: Det var Lassie-filmene, der i 1960'erne gjorde racen umådelig populær, dog til...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!